Pervokävely, sateenkaarihistorian havinaa

Pervokävelyllä jalkauduttiin maanantaina Turun keskustaan tutustumaan kaupungin sateenkaarihistorian olennaisimpiin paikkoihin. Esiin nousi myös pala Turun seudun Seta ry:n järjestämän Vinokino-elokuvafestivaalin ja sen edeltäjän, Pervoplanetin historiaa. Näin Humalistonkadulla sijainneessa Domino-teatterissa järjestettyjä elokuvafestivaaleja muistelee yksi Pervokävelyn vetäjistä, Risto Mikkonen:

”Tässä selkäni takana toimi vuosia legendaarinen elokuvateatteri Domino, jossa järjestettiin näitä homo- ja lesboelokuvafestivaaleja esimerkiksi nimillä Pervoplanet ja Vinokino. Yksi tällainen henkilökohtainen muisto näistä leffafestareista: Vaikka tämä Turun festivaali oli pieni ja köyhä, niin silti me saatiin aika hyvää kansainvälistä mainetta, ja sen seurauksena yksi merkittävä Hollywood-ohjaaja antoi meille rahtikuluja vastaan katsottavaksi tällaisen elokuvan kuin Even Cowgirls Get the Blues. Se elokuva oli sellainen lesbinen cowboyelokuva, ja ohjaaja taisi olla Gus Van Saint, pääosassa Uma Thurman. Elokuvalla oli kaikki menestyselokuvan mahdollisuudet, nimekäs ohjaaja, nimekkäät näyttelijät, ja ideakin oli loistava, mutta se jäi sitten kuitenkin pois kaupallisesta levityksestä. Sinä oli sellainen ihmeellinen juonenmutka, että että tällä pääosan esittäjällä oli epätavallisen suuri peukaloimplantti. Mulla on jäänyt mieleen se esitys, se oli yksi perversseimmästä päästä se elokuva, ja taas kerran saatiin Dominon katsomo täyteen. Domino on antanut minulle sellaisia hyviä kokemuksia elokuvissa käymisestä, ja siitä, kuinka me saatiin ihmisiä yhteen.”

Jos missasit tämän suositun ja kiehtovan sukelluksen historian havinaan, sinun kannattaa etsiä käsiisi esimerkiksi Tarja Hautasen kulttuurihistorian opinnäytetyöhön pohjautuva kirja Yksityistilaisuus, joka kulki mukana myös Pervokävelyllä. Risto Mikkonen kuvailee kirjaa näin:

R.M: “Tämäkin on kirja, jonka arvo tuntuu vuosien mittaan vain kasvavan. Silloin kun tämä ilmestyi, kaikki nämä jutut olivat niin normaaleja ja jokapäiväisiä, ettei sitä tullut ajatelleeksi.”

J.E.S: “…Aivan; juuri sellaista perinnettä, mitä ei sitten kukaan välttämättä olisi ehkä tullut keränneeksi.”

R.M: “Niin, että kun puhutaan mikrohistoriasta, niin tämä on mikrohistoriaa parhaimmillaan, eli tätä paikallista homo- ja lesbohistoriaa. Tarja Hautanenhan itse oli aktivisti kanssa silloin, Tarja Hautanen oli homoglobiinin ensimmäinen puheenjohtaja ja perustaja, ja silloin oltiin samoihin aikoihin tuolla [Setan] toimistolla myös töissä.”

Kirja löytyy luettavaksi esimerkiksi Turun kaupungin kirjastosta, sekä Turun Setan toimistolta Eerikinkadulta.

 

Pervokävely 21.8. oli osa Turku Priden ohjelmaa, ja sen vetäjinä toimivat Risto Mikkonen, Tom Linkinen ja Erkki Lietzén.

-J.E.S

 

Discover more from Turku Pride

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top