TURKU PRIDEN PERIAATTEET

Turku Pride on jatkoa vuonna 1969 New Yorkin Stonewall Innissä alkaneelle gay pride – perinteelle ja sateenkaarikansan ihmisoikeusliikkeelle. Turku Pride on mielenosoitus, Stonewallin muistojuhla, tapaamispaikka ja bileet.

Turku Priden slogan on ”lupa rakastaa – oikeus olla”. Turku Pride – kulkueessa ja muissa Pride-tapahtumissa on oikeus näyttää tunteidensa koko kirjo. Kuitenkin muistamme kohteliaat tavat ja osaamme myös pyytää anteeksi. Ilkeämielinen loanheitto Turku Pride – tapahtumissa on ehdottomasti kiellettyä, yhteiskuntakritiikki ei – ole luova! Henkilökohtaisuuksiin meneminen on harvoin tarpeen tai tyylikästä. Voit vapaasti kritisoida esim. poliittisten puolueiden ja päättäjien aiheeseen liittyviä linjauksia, tekoja ja tekemättömyyksiä, mutta esimerkiksi persoona tai ulkonäkö eivät liity näihin. Typeryyden patologisointi ei myöskään ole tahdikasta, huonolle politiikalle kun ei ole tautiluokitusta.

Muistamme kaikessa, että emme salli syrjintää. Pyritään turvallisemman tilan periaatteisiin aina. Emme sukupuolita tai muulla tavoin lokeroi muita vasten heidän tahtoaan ja jos teemme virheen, pyydämme anteeksi ja käytämme oikeaa termiä jatkossa.

Turku Pridessä on vapaus valita, minkä ryhmän lipun alla marssii. Pride on kuitenkin rauhanomainen mielenosoituskulkue. Tämä tarkoittaa, että kunnioitamme yleistä järjestystä, järjestyksenvalvojien ohjeistusta sekä kanssakulkijoidemme, järjestyksenvalvojien, poliisin ja yleisön oikeutta fyysiseen ja psyykkiseen turvallisuuden tunteeseen. Otamme huomioon tapahtumissamme ja toiminnassamme myös esteettömyyden. Kuljemme vain etukäteen suunnitellulla reitillä.

Turku Pridessa marssivat ryhminä vain ne, jotka ovat ryhmistään etukäteen ilmoittaneet ja kertoneet, miksi haluavat osallistua Turku Pridelle. Ilmoittautuminen on tärkeää, jotta voimme luoda kulkueeseen järjestyksen. Emme sulje pois kulkueesta mitään ryhmiä, jotka kunnioittavat Priden periaatteita ja ajavat rehellisesti sateenkaariväen asiaa. Kulkueessa on tilaa myös niille, jotka haluavat kävellä ja tanssia yhteisen lipun alla ilman omaa kulkueryhmää.

Kulkueen aikana noudatamme Suomen lakia emmekä reagoi ylimitoitetusti mahdollisiin verbaalisiin ja/tai fyysisiin hyökkäyksiin. Poliisin tehtävänä on suojata kulkueen matka, ja kulkueella on omat järjestyksenvalvojat. Joissakin paikoissa poliisi on läsnä järjestyksenvalvojana ja liikenteenohjaajana. Kunnioitamme poliisin ohjeita tässä työssään.

Kulkueryhmät ja muut marssijat saavat vapaasti kantaa omia banderollejaan. Emme sensuroi. Tekstit ja kuvat eivät kuitenkaan saa solvata mitään ryhmää tai henkilöä asiattomalla tavalla. Me vaadimme sateenkaarikansan ihmisarvon ja kansalaisoikeuksien tunnustamista sekä yhdenvertaista kohtelua. Tämän teemme oikeuksia vaatimalla, emme toisten oikeuksia polkemalla.

Turku Pride on suuren volyymin värikäs mielenosoituskulkue ja viikon kestävä juhla, Turun syksyn paras startti! Tervetuloa!

Scroll to Top