AUTONOMIAA STONEWALLIN 50-VUOTISJUHLAN HENGESSÄ


Tiedote 31.5. 2019

Julkaisuvapaa heti.

Turku Priden sekä TransTurun pääteema on tänä vuonna ‘Autonomia’.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kärsivät edelleen siitä, että muut ihmiset määrittelevät heidän oikeutensa muun muassa omaan identiteettiinsä, kehoonsa, nimeensä ja/tai tilaansa.

‘Autonomia’ -teema on erityisen ajankohtainen kunnioituksen osoituksena rodullistetuille transihmisille, jotka aloittivat 50 vuotta sitten Stonewallin tapahtumat, joista sittemmin Pride-perinne on kehittynyt. Stonewall oli mellakka ja siinä vaadittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville samoja perus- ja ihmisoikeuksia, mitä muillakin on.

50 vuotta myöhemmin Suomessa on edelleen kestämätön tilanne: Translain hedelmättömyysvaatimus, sukupuolinormien ulkopuolelle tippuvien ihmisten medikalisointi ja patologisointi, translasten ja -nuorten pahoinvointi ja intersukupuolisten lasten silpominen ovat kaikki edelleen nykypäivää.

“Juhliminen on kivaa ja tärkeää, mutta tässä on edelleen kyse perinpohjaisesti poliittisesta hätätilasta”, toteaa TransTurun Panda Eriksson. Turku Priden koordinaattori Minna Sumelius komppaa: “Jo käynnissä olevien poliittisten prosessienkin takia on tärkeää pitää tiukka poliittisuus tapahtumiemme keskiössä ja samalla kunnioittaa Stonewallin perintöä”.

Tällä hetkellä meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa niin kutsuttu translaki on iso kysymys. Transihmisiä käytetään neuvotteluissa vipuvartena. Mediassa julkaistujen tietojen nojalla etenkin alaikäisten tilanne uhkaa jäädä kestämättömäksi. Kolmas juridinen sukupuolimerkintä (“muu”) on edelleen laille vieras.

Suomessa syntyneiden intersukupuolisia vauvoja voidaan edelleen silpoa, eli heidän sukuelimiään leikata kosmeettisissa, ei lääketieteellisesti perustelluissa leikkauksissa sukupuolinormien mukaiseksi. Tämä rikkoo voimakkaasti ruumiillista koskemattomuutta sekä itsemääräämisoikeutta.

Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä siitä, miten sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten autonomiaa edelleen Suomessa rajoitetaan. “Tämä ei käy”, toteavat Sumelius ja Eriksson, ihmisen itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleensa on oltava ehdoton.

Autonomia teemana merkitsee TransTurulle sekä Turku Pridelle myös sitä, että tapahtumat ovat ihmisiä, eivät yrityksiä varten. Vaikka Turku Pridella on sponsoreita, ne valitaan tarkoin eivätkä ne pääse vaikuttamaan millään tavalla tapahtuman agendaan. “Emme ole kenenkään pinkkipesukone” toteaa Minna Sumelius. TransTurku on kokonaan epäkaupallinen tapahtuma.

TransTurku 2019 järjestetään viikolla 33, ja tapahtuma huipentuu mielenosoitukseen ja juhliin 17.8., Turku Pride 2019 viikolla 34, huipentuen mielenosoituskulkueeseen, puistojuhlaan ja iltabileisiin 24.8.

Lisätietoja:

Turku Pride: Koordinaattori Minna Sumelius, puh. 045-78772570

TransTurku: Koordinaattori Panda Eriksson ja Kirjakahvila, yhteydenotot FB: TransTurku

Discover more from Turku Pride

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top