Turku Pride viettää 10-vuotisjuhlavuottaan – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta marssitaan jälleen elokuussa

Elokuun viimeinen viikko on täynnä sateenkaarevaa ohjelmaa, joka huipentuu Pride-kulkueeseen ja Puistojuhlaan lauantaina 31.8. Turku Priden 10-vuotisjuhlavuoden teemana on Yhteisö. 

Turku Pride -kulkue marssi kaupungin keskustan läpi. Kuva: Anastasia Korpelainen, Turku Pride 2022

Turun ja koko Varsinais-Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma Turku Pride järjestetään jälleen elokuun viimeisellä viikolla 26.8.–1.9.2024. Turku Pride viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan.

Sateenkaarevaa ohjelmaa on luvassa koko Pride-viikon, joka huipentuu lauantaina 31. elokuuta Turun keskustan halki marssivaan Pride-kulkueeseen ja Puolalanpuistossa järjestettävään Puistojuhlaan. Ja illalla on tietenkin luvassa jatkot!

“Olemme todella ylpeitä kymmenen vuoden ikään ehtineestä Turku Pridestä, joka järjestetään jälleen vapaaehtoisvoimin”, puheenjohtaja Rita Pöllänen sanoo.

Vuoden teemana on Yhteisö

Sateenkaariyhteisöllä on valtava merkitys lukuisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville. Siksi Turku Priden tämän vuoden teemana on Yhteisö. 

Yksilökeskeisyyden leimaamassa ajassamme moni kärsii yksinäisyydestä. Siksi yhteisöllisyyden vaaliminen on tärkeää ja lisää hyvinvointia.

“Pridea on aina tehty yhteisönä yhteisölle, ja tätä haluamme tämän vuoden teemalla kunnioittaa. Meillä on Turussa upea sateenkaariyhteisö ympäri vuoden, elokuussa haluamme koota koko moninaisen joukkomme juhlistamaan sitä yhdessä”, Pöllänen sanoo.

Oman yhteisön merkitystä korostaa myös se, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat yhä syrjintää. Joillekin niin kutsuttu valittu perhe on se läheisin ja turvallisin. 

Viime vuosina yhteiskunnallinen ilmapiiri on koventunut. Seta ry:n mukaan kahteen kolmesta Suomessa vuonna 2023 järjestetystä Pride-tapahtumasta kohdistettiin vihatekoja. Se alleviivaa Pride-yhteisön tärkeyttä.

Tule mukaan mahdollistamaan Turku Pride!

Turku Pride tehdään yhdessä, eikä tapahtuma olisi mahdollinen ilman vapaaehtoisia, ohjelmajärjestäjiä ja kumppaneita.

“Priden tekee nimenomaan yhteisö, joka on koko tapahtuman sydän”, Pöllänen sanoo.

Turku Pride ry:n hallitus on linjannut yhteistyöstä poliittisten puolueiden kanssa tänä vuonna. Mukaan ovat tervetulleita kaikki tahot, jotka ovat sitoutuneet kieltämään niin kutsutut eheytyshoidot. 

Niillä tarkoitetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen identiteetin muuttamiseen pyrkiviä hoitoja. Esimerkiksi Suomen Psykologiliitto pitää eheytyshoitoja epäeettisinä ja haitallisina.

Asiaa koskeva kansalaisaloite on parhaillaan eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyssä.

“Kutsumme mukaan kaikki aidosti Turku Priden arvoihin sitoutuneet toimijat, jotka edistävät toiminnassaan sateenkaarivähemmistön yhdenvertaisia ihmisoikeuksia”, Pöllänen sanoo. 

Hae mukaan Turku Priden kumppaniksi (även på svenska, also in English)

Tule vapaaehtoiseksi Turku Prideen  (även på svenska, also in English)

Järjestä ohjelmaa Turku Prideen (även på svenska, also in English)

Ilmoita organisaatiosi Turku Pride -kulkueeseen (även på svenska, also in English)

Lisätiedot:

Rita Pöllänen

puheenjohtaja, Turku Pride ry

[email protected]

050 406 1936

www.turkupride.fi

Instagram: @turkupride

Facebook: Turku Pride

Turku Priden verkkosivuilta voi ladata kuvia median käyttöön. Julkaisun yhteydessä on mainittava kuviin merkitty tekijänoikeustieto.

Turku Pride ry on vuosittaista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtumaa järjestävä kansalaisjärjestö. Vuonna 2023 Turku Pride -kulkueeseen osallistui noin 4 000 ihmistä. Turku Pride on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, jonka toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kansainvälinen ihmisoikeusliike Pride rantautui Turkuun vuonna 1990 nimellä Vapautuspäivät. Tuolloin Turun seudun Seta kokosi ihmisiä kauppatorille päättyneelle mielenosoitusmarssille. Vapautuspäivät vastusti vuonna 1971 voimaan astunutta kehotuskieltoa, joka kriminalisoi “julkisen kehottamisen samansukupuolisten väliseen haureuteen”. Asiallista tiedonvälitystä tehokkaasti estänyt laki kumottiin lopulta vasta vuonna 1999. Vuonna 2011 Turun seudun Seta järjesti Puolalanpuistossa Pride-juhlan, tosin kulkueessa ei sinä vuonna marssittu. Vuonna 2014 järjestettiin ensimmäinen varsinainen Turku Pride -mielenosoitus.

Discover more from Turku Pride

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top