Turku Pride ry on vuosittaista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtumaa järjestävä kansalaisjärjestö. Vuonna 2023 Turku Pride -kulkueeseen osallistui noin 4 000 ihmistä. Turku Pride on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, jonka toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin. 

Vuonna 2024 tulee täyteen 10 vuotta siitä kun Turku Pridea vietettiin ensimmäisen kerran.

Alla olevat tekstit ovat julkaistu vuonna 2014 Turku Priden perustamisen yhteydessä:

Turku Pride 2014 oli Turun ensimmäinen Pride-kulkuetapahtuma. Se oli viikon kestänyt muistojuhla, mielenosoitus ja bileet.

Helsinki Pridelle osallistui noin 20 000 ihmistä. Osallistujamäärä oli edellisvuosiin verrattuna huomattava, sillä suomalaisessa yhteiskunnassa oli kärjistynyt keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tahdon2013 – kampanjan luoma kansalaisaloite avioliittolain muutoksesta oli juuri torpattu eduskunnan lakivaliokunnassa.

Turku Pride 2014 – mielenosoitus halusi kommentoida kolmea poliittista prosessia: translain uudistuksen laiminlyömistä, isyyslain muuttamisen hitautta sekä tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn jumittumista. Järjestäjien mukaan näissä laeissa ei ole kyse vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä vaan laajemmin yhteiskunnallisesta yhdenvertaisuudesta ja kaikkien ihmisten vapaudesta roolinormeista. Turku Priden slogan olikin “vapaus valita – oikeus olla”. Mielenosoitus vaati itsemääräämisoikeutta transväestölle ja anteeksiantamattomien, Euroopan ihmisoikeusvaltuutetunkin kommentoimien ihmisoikeusloukkausten pysäyttämistä.

TURKU PRIDE

Turku Pride on viikon kestävä muistojuhla, mielenosoitus ja bileet.

Turku Priden logossa on keskellä kolmiviivainen merkki. Se on identtisyysmerkki, jota voi käyttää merkitsemään, että yhtäsuuruus kahden asian välillä on ikiaikainen: ei Pridea ilman Turkua, ei Turkua ilman Pridea. Pitkän odotuksen jälkeen on aika luoda satamakaupungistamme suojapaikka sateenkaariväelle ja tuoda esiin kaupungin hieno, rikas sateenkaarikulttuuri.

≡ MUISTOJUHLA

New York 28.6.1969. Poliisi ratsaa Stonewall Inn-homobaarin Christopher Streetillä. Ratsiat ovat sinänsä arkipäivää ja sateenkaarikansan vainoaminen yleisesti hyväksyttyä. Tämä ratsia kuitenkin eroaa aiemmista siinä, että baarin väki – nuo kurjista kurjimmat, asunnottomat, toivottomat, poljetut – kääntyy yhtäkkiä vastarintaan. Yöstä muodostuu mellakankatkuinen, ja kapinointi vain jatkuu. Rähjäisestä Stonewall Innistä nousee liike, joka laajenee, leviää muihin maihin ja luo poliittisen liikkeen sateenkaari-ihmisten yhtäläisten oikeuksien puolesta; vihaa ja syrjintää vastaan.

Gay Pride – kulkueita järjestetään yhä ympäri maailman kesäisin tuon välikohtauksen muistoksi. Turku Pride on osa tätä jatkumoa.

≡ MIELENOSOITUS

Turkuun Pride-liike rantautui vuonna 1990 nimellä Vapautuspäivät. Tuolloin Turun seudun Seta kokosi ihmisiä elokuussa mielenosoitusmarssille, joka päätyi Kauppatorille. Vapautuspäivät vastusti vuonna 1971 voimaan astunutta lakia, joka kriminalisoi homoseksuaalisuuteen kehottamisen. Tuo laki, ns. kehotuskielto, kumottiin lopulta vuonna 1999. 2011 Tuseta teki Puolalanpuistoon Pride-juhlan, mutta kulkuetta tuona vuonna ei nähty.

Stonewall Innin kapinasta on 2014 kulunut 45 vuotta. Monissa maissa sateenkaariväen olot ovat parantuneet; kuitenkin International Lesbian and Gay Association (ILGA) listaa, että homoseksuaalisuus on rikos yhä 76:dessa valtiossa. Saavutetut oikeudetkin voivat kadota. Kehitys ei kulje aina vähemmistöille edulliseen suuntaan. Pelottava esimerkki tästä on Turun ystävyyskaupungin Pietarin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kaamea asema, joka rikkoo ihmisiä fyysisesti ja psyykkisesti.

Suomalainenkin yhteiskunta on vielä kaukana eri seksuaalisuuksien ja sukupuolten yhdenvertaisuuden tunnustamisesta. Translakimme rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia. Avioliittolakimme pohjautuu kahden sukupuolen, naisen ja miehen, väliseen yksiavioiseen ydinperhejärjestelmään. Se ei anna oikeutta arkielämän todellisuudelle, jossa perheet ovat moninaisia. Lapsen etu on saada kasvaa rakastavassa kodissa.

Viha hajottaa. Heteroväestöön verrattuna homonuorten itsemurhariski on nelinkertainen. Transväestön itsemurhariski verrattuna kahden sukupuolen mallissa tyytyväisiin ihmisiin on seitsenkertainen.

Rooliodotukset ahdistavat. Ei ole epätavallista tuomita nukeilla leikkiviä poikia tai olettaa, että tytöt tykkäävät aina istua hiljaa ja piirrellä. Sukupuolirooleihin jumiutuminen estää pahimmassa tapauksessa lahjojen kehittymisen ja ajaa yksilön elämään elämää, joka ei tuota hänelle tyydytystä.

Lait ovat moraalin peili. Kun käsityksemme hyvästä elämästä ja ihmisten perusoikeuksista muuttuu, myös lakien on muututtava. Turku Pride toivottaa tervetulleeksi kaikki, jotka haluavat osoittaa mieltä, saada turvaa toisista, antaa toivoa kanssaihmisille –

tai vain kokea kunnon

≡ BILEET!

Turku Pridella pidetään hauskaa! Pride-tapahtumat ovat tapaamispaikkoja, heilastelupaikkoja ja vapaita tanssilattioita. Suomen syksy on pimeä – Pride tuo pian alkavaan kaamokseen sykäyksen ilon energiaa.

Juhlia on monenlaisia. Yöelämän ystäville Pride tarjoaa monet iltabileet; rauhallisempaan menoon mieltyneet voivat viettää Pridea työpajoissa tai vaikkapa teatterissa.

Ykköset ylle ja baanalle!

Scroll to Top