Åbo Prides ställning till bojkott av sponsorer

Under senaste veckan har det varit uppståndelse kring Helsingfors Pride. Deras beslut att utesluta två stora politiska partier från partnerskap har fått pressen att även vända sig till Åbo Prides styrelse.

Vår styrelse har i år diskuterat mycket kring vilka gränser som ska dras i fråga om sponsorer och andra samarbetsparter. Så kallad pinkwashing – det vill säga att felaktigt framställa sig som HGBTIQA+ vänlig, i hopp om att stärka sin image eller öka marknadsföringen – är tyvärr vanligt och vi vill vara säkra på att grunden för partnerskap inte bara är marknadsföringen av det egna partiet, företaget, eller organisationen. Partnerskap har avslagits tidigare av samma anledning.

Vi reagerade genast på förändringen av Helsingfors Prides riktlinjer genom att på kort varsel organisera ett extrainsatt styrelsemöte. Mötet kom enhälligt fram till att Åbo Pride också vägrar officiellt sponsorsamarbete med Centern och Samlingspartiet. Sponsorbrev skickades till dem tidigare under våren, men de riktlinjer som Helsingfors Pride har tagit har fått oss att tänka på frågan från en annan synvinkel. I den här texten förklarar vi orsaken till vårt beslut.

Mänskliga rättigheter är inte en åsiktsfråga

Åbo Pride hindrar under inga omständigheter enskilda från att delta i Åbo Pride eller att stödja rörelsen ekonomiskt i form av donationer. Det gäller företrädare för alla partier. Vi är oerhört medvetna om att det finns många anhängare av jämställdhet och likabehandling i alla partier. Beslutet om att inte ingå sponsorsamarbete med partierna i fråga grundar sig enbart på att åsikterna i partierna kring mänskliga rättigheter verkar vara starkt delade. Mänskliga rättigheter är inte en åsiktsfråga.

Alla som känner till Prides historia vet att i bakgrunden av hela rörelsen ligger kampen om transpersoners rätt till liv. Tidigare i år, när det röstades om Lagen om könsfastställelse, hörde partierna i fråga till dem vars röster var mycket delade. Således går det att konstatera att en av de viktigaste värderingarna bakom Pride inte stämmer överens med partiernas värderingar. Partierna hade i sådana fall röstat mera enhälligt om Lagen om könsfastställelse.

Pride är en demonstration

Pride är inte bara en fest. Det är också en demonstration för jämlikhet och en kamp mot ojämlika strukturer. För kampen behövs inte ett partis logo. Pride samlar ihop hela regnbågssamfundet och därför ska det vara säkert för alla att delta.

Vi betonar att alla individer som stödjer sexuella och könsminoriteters rättigheter, oavsett partibakgrund, fortfarande är välkomna till programmen under Pride-veckan, demonstrationen och parkfesten. Partierna välkomnas tillbaka till samarbetet med öppna armar i det skedet att de främjar Prides värderingar och är redo att flagga för jämlikhet, oavsett tidpunkt på året.

Åbo Pride anluster sig till Helsingfors Pride i orden: “Yhdessä kirittäen kohti parempaa ihmisoikeuspolitiikkaa”

Du kan läsa Helsingfors Prides egna pressmeddelande: https://pride.fi/pride-media/yhdessa-kirittaen-kohti-parempaa-ihmisoikeuspolitiikkaa/

Upptäck mer från Åbo Pride

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen