Åbo Prides program

Mera information får du genom att klicka på händelsens namn nedan! Obs, att det finns överlappningar i händelserna. Listan uppdateras fortfarande, övervaka den alltså aktivt! Vi ses på evenemangen!

1.-31.8.2023

Julle: Ylpeästi minä (Stolt mig själv)

Konstutställning vid ungdomsavdelningen av Åbos stadsbibliotek. Utställningen är Pride-temad, där vi ser artistens olika aspekter. Artisten vill visa hur alla stolta kan vara det som de är, utan att skämmas.

Passande för alla åldrar. Gratis. På finska.

Ingång för rörelsehindrade: Rullstolsramp. Automatisk dörr (knapp). Invaparkering. Inva-wc. Hiss.

21.-26.8.2023

Öppen verksamhet för unga i Valo, i Kupla

Öppen verksamhet för unga (15-29 år) i Valo, i Kupla (Nuorisotakuutalo Turku / Ungdomsgarantihuset Åbo. Obs, webbplatsen enbart tillgänglig på finska och engelska). Vi granskar inte din ålder, det räcker med att du är ung vuxen. Kupla är en öppen mötesplats och fritidsverksamhet för unga samt unga vuxna som söker efter ett vardagsrum för ungdomsarbete. Verksamhet finns varje tisdag och torsdag. Under Åbo Pride -veckan finns det program relaterat till temat.

Vi deltar i Pride-marschen lördagen den 26.8. Vi träffas i Valos ungdomsutrymme i Pastell (Humlegårdsgatan 7b, 20100 Åbo) i förberedande syfte såväl som för morgonmål, och vi rör oss tillsammans till demonstrationståget. Mera information på Instagram: @nuorisotakuutalo_turku eller direkt från handledaren via WhatsApp-meddelande på vardagstid: Anu 040 195 3881.

Tillgänglighetsinformation

Kupla samlas för det mesta i Valos ungdomsutrymme i Pastell som är fysiskt hinderfri. Busshållplats finns vid synavstånd.

En kort ramp vid Humlegårdsgatan leder till en ytterdörr vid sidan av ett par trappor. Pastell är på ett plan och från dörren är hela utrymmet någorlunda synligt. I utrymmet finns ett hinderfritt WC och hörselslinga, samt olika bord och stolar i varierande höjder.

Dieter och allergier strävar vi efter att alltid ta i beaktande redan i förväg.

På plats finns alltid två handledare. Från handledarna får en exempelvis stöd om ångest tar över gropen i magen, eller om en annars har bekymmer i sitt liv. Vi godkänner inte osakligt beteende av något slag. I det fall att du är på besök i Valos andra verksamhetspunkt vid Bangårdsgatan kommer en till utrymmet via trappor eller med hiss.

I utrymmets tedje våning finns ett hinderfritt WC som inte är så pass hinderfritt som det borde vara: den är rätt så trång. Vi kan alltså inte säga att utrymmet vid Bangården är helt hinderfritt. Vi hjälper gärna, anmäl att du är på väg så finns vi till för dig. (Bangårdsgatan 53C, 20100 Åbo). Kom modigt som dig själv, du är viktigt och tillräcklig varje stund. <3

Om du har något som du funderar på, fråga handledaren om saken exempelvis via ett WhatsApp-meddelande på vardagstid: Anu 040 195 3881.

21.-27.8.2023

Ungas Åbo Pride: Recycled Rainbow

Under prideveckan gör vi ett gemenskapligt konstverk av återvinnt material i ungdomsavdelningen Stoori (Åbo stadsbibliotek). I Stoori sammanställer vi tillsammans en stor regnbåge som är gjord av urklippta mönster från paffpaket. Kom till Stoori för att pyssla ditt egna paffmönster, och lägg till din egna färgfläck till regnbågen!

Öppet enligt Storis öppettider må-fre kl. 10-20 och lö-sö kl. 11-17.

Ungdomsavdelningen Stoori befinner sig på den 1. våningen av stadsbibliotekets nya byggnad. Evenemanget är riktat till 13-19-åriga ungdomar. Evenemanget är kostnadsfritt. Evenemangets språk är finska. Instruktioner för deltagande finns också på svenska.

Stoori är hinderfritt.

21.8.2023

18:00-20:30 Dirty River Roller Derby: uppvisningsmatch

Plats: Ilpois bollhall, Laukkällsgatan 13

Välkommen och se rollerderby! Åbos skickligaste och enda rolelrderby lag, Dirty River Roller Derby, organiserar öppet hus med uppvisningsmatch på Måndag, 21:a augusti, från klockan 18-20, just vid början av Turku Pride veckan. Det här är ett utmärkt tillfälle att bli bekant med sporten på ett lätthanterligt sätt. Matchens tema är ”Vrede och Kärlek”, passande Åbo Pride- anda. Vi hoppas få se en storpublik redo för att hurra, heja och applådera!

Rollerderby är en strategisk fullkontaktsport som utövas på rullskridskor i rask takt runt en oval bana. Spelet består av två lag, vart lag har varsin jammer som är spelaren som skaffar poäng åt laget, och fyra blockers/blockerare som försöker hindra motstående lagets jammer att få poäng. Poäng får man genom att ena lagets jammer lyckas ta sig igenom det motstående lagets blockerare. Spelet är fullt av fartfylld spänning och intensiva händelser, och blåmärken är en del av det roliga!

Efter uppvisningsmatchen erbjuder vi en chans att testa rullskridskoåkning och lära sig mera om hur man kan delta i rollerderby i Åbo. Vi organiserar två GRATIS evenemang på torsdag, 24:e augusti, och torsdag 31:a augusti, öppet för alla som har någon form av intresse i rollerderby. Mer information om öppet hus kan hittas under torsdag av Åbo Pride programmet. DRRD har som mål att erbjuda en trygg och diskriminergsfri miljö för att träna, spela, volontärarbeta, och vara ett fan. Vi tolerar inte diskriminering baserat på kön, sexuell läggning, hudfärg, ålder, kropp, eller andra särdrag.

Tillgänglighet

I DRRD:s evenemang följs en tryggare omgivnings policy där vi inte accepterar racism, sexism, homofobi, transfobi, ableism, eller annars diskriminerande beteende. Under våra evenemang måste man respektera allas rätt till själv-identifiering. Man bör inte anta någons kön, sexualitet eller hälsotillstånd. Om du upplever något problematiskt kan du låta vilkensomhelst av våra medlemmar veta eller kontaka oss efteråt på conflictmanagement(at)dirtyriverrollerderby.com eller använda vårat anonyma kontaktformulär (enbart tillgängligt på finska och engelska).

Vi ber er att ta luktkänsliga i beaktan och unsvika att använda starka dofter.

Vårt evenemang äger rum i Ilpois bollhall som inte har en tillgänglig ingång. Det är möjligt att nå entrédörrarna med bil och det finns parkeringsplatser på 20 meters avstånd från dörrarna. Det finns inte handikappsparkering men är möjligt att reservera två platser på för hand om behov finns. Ett 5 meters område med jämna stenplattor leder upp till entrédörrarna på en sluttande 5 graders vinkel. Det finns även en 30 mm metallport framför dörrarna. Dörrarna är inte automatiska och är stora och tunga men vi kommer vara vid dörrna när evenemanget börjar. Ifall ni anländer till evenemanget senare finns även dörrklocka vid huvudingången på en höjd av 120cm.

Evenemanget kommer äga rum i salen som har trägolv och är belägen 10 m till höger från lobbyn när man kommer in.

Det finns köns-neutrala tillgänglig toalett i lobbyn.

Ledarhundar är tillåtna på området.

Ifall du skulle vilja veta mer om tillgänglighet, kontakta oss på beginners(at)dirtyriverrollerderby.com

22.8.2023

18:00-21:00 Repklubbens Selftie Social: Pride edition

Tid: 22.8. kl. 18.00–21.00. Det är önskvärt att anlända mellan 18.00-18.15, så alla är på plats då vi börjar kl. 18.15.

Välkommen att prova på ”self-tying”, att binda sig själv med rep, och att träffa andra likasinnade under Repklubbens Pridekväll. Att binda eller att knyta på sig själv med rep, eng. self-tying, är en form av repbondage där man binder och blir bunden av sig själv. Japanska termer för repbondage är shibari och kinbaku, vilka syftar på japanska sätt att binda. Att binda sig själv kan se ut på många olika sätt: allt från dekorativt, meditativt, erotiskt, tekniskt och akrobatiskt till mindre seriöst och mer lekfullt – med andra ord, bind dig själv så som du själv vill bli bunden!

Detta är ett lågtröskelevenemang avsett för personer som repbondage är något helt nytt. Under Prideveckans självknytningskväll går vi igenom grunderna i att binda med rep. Vi välkomnar speciellt alla nya självknytare, oavsett tidigare erfarenheter av repbondage och av att binda med en partner. Vi välkomnar också varmt de som redan sysslar med att knyta på sig själva, men som ännu inte besökt våra självknytningskvällar.

Repklubbens Selftie Social-kvällar arrangeras första onsdagen varje månad. Repklubben riktar sig till alla som är intresserade av att självknyta oberoende erfarenhetsnivå. I klubben är ordet och utrymmet fritt: du kan ta del av diskussionerna eller så kan du fokusera helt och hållet på ditt eget knytande. Repklubben kvällar är tillfällen ägnade endast till att knyta på och bli knuten av sig själv. Du är förstås alltid välkommen att delta tillsammans med en eller flera personer men var noggranna med att ni inte binder varandra under kvällen utan bara er själva (med vissa undantag se tillgänglighetsanvisningarna).

Plats: Kulturfabriken Manilla, Regionala Danscentret i Västra Finlands studio (Östra strandgatan 64 B).

Ankomstanvisningar: Huvudingången finns en trappa upp vid bortre vänstra hörnet av innergården. På samma våning har även Tehdas-teatern och Aurinko-baletten sina utrymmen. Studion befinner sig mellan dessa två utrymmen. Vid huvudingången svänger du direkt till vänster och innan glasdörrarna till höger. För noggrannare information se tillgänglighetanvisningarna.

Åldersgräns: K18
Pris: Betala enligt egen förmåga (0-10€)
Språk: Finska, svenska & engelska

Annat: Ingen förhandsanmälan behövs. Undvik parfymer och andra starka dofter under evenemanget. Ta gärna med egna rep om du har. Vi har också rep som du kan låna. Valfri klädsel. Vi rekommenderar bekväma kläder som stretchar. Det kan även vara bra att ta med en vattenflaska och något smått att äta.

Mera tillgänglighetsinformation hittar du här.

23.8.2023

16:00-18:00 Kaffe med Gummedalen

Har du någon gång funderat på vad Gummedalen är för något? Trots dess namn är Gummedalens verksamhet menat för lesbiska-, bi/pan- och transkvinnor av alla åldrar. Vi arrangerar mångsidig verksamhet och vi gör påverkningsarbete. Välkommen på kaffe med oss! Evenemanget är utan kostnad, Åbonejdens Gummedal bjuder på kaffe.

Plats: Kulturrestaurangen Viides Näyttämö, Östra Strandgatan 14 Åbo.

Tillgänglighetsinformation

Tillgång till utrymmet är hinderfritt. Ytterdörren är på gatunivå. Inva-wc finns på nedervåningen, med hissen. Dörröppnings bredd 89 cm. Unisex-toaletter.

17:00-19:00 Ungas Åbo Pride: Open mic -kväll

Scenen är fri! Under Open mic -kvällen kan en komma och göra vad som helst på scenen i Stadsbibliotekets Studio: läsa upp en dikt, hålla ett tal, läsa upp egna dagboksanteckningar, rappa, sjunga, dansa, spela något instrument; ensam eller tillsammans med en vän…

Evenemanget är riktat till 13-19-åriga ungdomar. Evenemanget är utan kostnad. Evenemangets språk är finska men även uppträdanden på andra språk är välkomna.

Kvällen inleds med tre uppträdanden varefter scenen är öppen för alla ungdomar. De inledande uppträdandena är gjorda av ungdomar. Elina Laine är värd för kvällen.

De inledande uppträdandena:

 1. Broisku, Klimppi, Lesbo:
  ”Sisälläni on pakkautuma, tulppa, tukos asioita, jotka tulee päästää ulos.” (Inuti mig finns en förpackning, en propp, en stockning av saker som måste släppas ut).
  Broisku, klimppi, lesbo är ett verk från en queer-kvinnas perspektiv, realiserad av två unga Åbobor. Visuell och auditiv konst samt performativ estradpoesi ingår i verket.
  Artisterna Kaisa och Kuura (KaiKu)
 2. TBA
 3. Sapfosta seuraavat (Efterföljare av Sapfo):
  Ett poetiskt uppträdande som med hjälp av historiska ramar utforskar och framhäver kärlek kvinnor emellan. Dikten framhäver hur kärlek kvinnor emellan och queer-kvinnors existens alltid har varit närvarande, samt firar dess ursprung och nutid.

17:30 – 20:00 Ekvalita: Staden är queer – kreativ verkstad

Vimma (Auragatan 16, Åbo) kl. 17.30–20:00.

Under den här verkstaden får deltagarna släppa loss sin kreativitet och reflektera över vad som kan tolkas som queer i vår omgivning. Verkstaden börjar med en introduktion efter vilken deltagarna får fotografera omgivningen. Till slut diskuterar vi fotografierna och upplevelsen.

Verkstaden är gratis och öppen för alla vuxna och den går på tre språk (svenska, finska och engelska). Du behöver en kamera för att delta, det går utmärkt att använda kameran i en smarttelefon. Du kan delta ensam eller tillsammans med någon.

Begränsat antal platser: anmäl dig via den här blanketten.

Vimma är helt tillgängligt. Det finns två entréer för personer med rörelsehinder: i gatuplan i övre hörnet där du kan ringa på dörrklockan, eller via rampen på gårdssidan. Husets övre våningar når man med hiss. Det finns invatoaletter på alla våningsplan. Det finns könsneutrala toaletter.

18:00 – 20:00 Turun Baletti @ Åbo Pride: Ut ur skåpet!

Plats: Skärgårdsbaren, Auragatan 14
Åldersgräns: 18 / utan kostnad / öppet för alla

Att leva i skåpet och att komma ut ur skåpet är fenomen som berör såväl kinks som för queer-personer, men vad betyder det egentligen? Var går gränsen mellan privatlivet och att vara i skåpet? För vilka och vilkas skull kommer vi ut ur skåpet? Behöver en med buller rusa ut ur skåpet eller går det att stegvis försiktigt aningen öppna dess dörr?

Till frågorna finns det inga riktiga svar, men dessa teman begrundar vi i Turun Balettis Ut ur skåpet! -paneldiskussion under Åbo Pride -veckan. Perspektiv får vi höra från BDSM-områdets profesionella, samt aktiva inom kink scenen.

Paneldiskussionen börjar kl. 18:00, dörrarna öppnas 17:30. Platser är reserverade för de första 40 som kommer på plats.

Under alla våra evenemang följer vi principerna för ett tryggare utrymme såväl som föreningens allmänna etikett. I det fall att du lägger märke till brott emot reglerna, var i kontakt med ledaren för evenemanget som du känner igen via det oranga TB-halsbandet. Under evenemanget är unisex-WC:n tillgängliga för användning.

Tillgänglighetsinformation

Plats: Skärgårdsbaren befinner sig vid adressen Auragatan 14, på backen upp till Åbos Konstmuseum.

Inträde: från konstmuseets riktning finns det en ramp som är 125cm bred, i vars topp det är en 90 graders sväng till höger. Dörren öppnas från den vänstra sidan (gångjärnen på den högra), alltså i riktning mot rampen. Dörröppningens bredd är 83cm och vid dess plats finns en tröskel som sammanlagt stiger 5cm genom tre steg.

Till höger av entŕen vars ungefärliga storlek är en kvadrat, finns det en hiss som en svänger 90 grader in till. Hissens utåtgående dörröppning som öppnas från höger (gångjärnen på den vänstra) är 90cm. Hissens mått är 146cm bred och 100cm djup.

Hissen rör sig ungefär en meter upp, och i hissen behövs en 90 graders sväng till den andra dörren. Den 90cm breda utåtgående dörren (gångjärnen på den högra) på den andra våningen leder till garderobsrummet utan tröskel, som inte är i användning under kvällen. I rummet behöver det göras en 90 graders sväng till vänster, och det behöver öppnas en sista från vänster sida utåtgående dörr (gångjärnen på den högra) till krogens korridor varigenom en har tillgång till hela baren.

Ett hinderfritt WC finns vid club sidan, vid insidan av backstagen för artister. Användningen av det hinderfria WC:t är utan kostnad. Backstagens dörr öppnas från vänster sidan (gångjärnen på den högra) och dörröppningen är 86cm bred. WC:ns dörr som befinner sig vid väggen på rummets motsatta sida är 90cm bred. Brevid toalettstolen är ett stöd av träd för höger hand, och vänster sida är utan stöd.

24.8.2023

16:00-17:30 FSI: Prideworkshop

Arrangörer: FSI (Finlands Svenska Idrott), Regnbågsallians och Folkhälsan

Plats: Kvartersklubben (adress: Reuterska huset, Henriksgatan 9, 20500 Åbo).

• För vem: alla under 18 år, men även andra intresserade är välkommna

• Program: Pridepyssel, Pridequiz, Regnbågssnacks

Tillgänglighet

Kvartersklubben finns i första våningen och det finns rullstolsramp. Dörrarna är halvautomatiska med assisterande dörrpump. Inomhus hindersfritt, tillgänglig toalett och hörselslinga i salen. Maximiantal 64 personer.

17:00-19:00 Ungas regnbågsloppis

Har du smycken, saker och kläder som har blivit överflödiga, som kan vara skatter för någon annan? Eller vill du göra fynd, fast med tanke på marschen och parkfesten på lördag?

I stadsbiblioteket på Biblioteksgården håller vi de ungas Regnbågsloppis dit såväl försäljare som kunder är välkomna. Försäljarnas bord fyller vi på enligt ankomstordning. Inga bordreservationer. Försäljare kan komma och organisera deras bord redan från och med kl. 16:30. I det fall att borden blir helt påfyllda är det även möjligt att hålla loppispunkt på marken, ifall en tar med egen filt. Det kostar inget att hålla ett loppisbord. I det fall att det råkar bli dåligt väder flyttas Regnbågsloppiset till Stoori. Ungdomsavdelningen Stoori befinner sig på den 1. våningen av stadsbibliotekets nya byggnad.

Evenemanget är riktat till 13-19-åriga ungdomar. Evenemanget är utan kostnad. Evenemangets språk är finska.

stoori.kaupunginkirjasto(at)turku.fi
02 262 0626

17:00-19:30 Kväll för regnbågsfamiljer om att diskutera könscellsdonation med barnet som har den bakgrunden

Konst- och verksamhetshuset Vimma, Auragatan 16, 20100 Åbo

Anmälan här (antalet platser är begränsat. Obs, att anmälningsblanketten enbart är tillgänglig på finska)

Under Pärlbands-träffen erbjuder vi information och stöd om att diskutera teman angående donationsbakgrund. Tillfället leds av anställda från Pärlbandsprojektet, och under tillställningen för vi diskussioner jämlikar emellan. Tillfället är riktat till de som önskar barn via könscellsdonation, och regnbågsfamiljer som fått barn.

17:45-19:00 Regnbågsfamiljer och jämlikt föräldraskap -föreläsning

Föreläsning av familjeterapeut Maria Lindell från Folkhälsan.

Plats: Kvartersklubben (adress: Reuterska huset, Henriksgatan 9, 20500 Åbo).

Lindell jobbar som projektledare för projektet Jämlikt föräldraskap, och reflekterar kring frågor liksom hur det är att leva i en familj idag, vad en familj är och hur ens ursprungsfamilj påverkar en då man själv bildar familj. ”Maria Lindell/Mimmi heter jag och brinner för att verka med och för olika familjekonstellationer. Det bottnar i att  jag drygt de senaste 10 åren jobbat inom psykoterapin som familjeterapeut. Just nu får jag äran att inom Folkhälsan jobba som projektledare för projektet Jämlikt föräldraskap. Hur är det att leva i en familj idag ? Vad är en familj? Hur påverkar din ursprungsfamilj dig då du själv bildar familj? Är några av de frågeställningar jag reflekterar kring.”

Föreläsningen berör familjen av idag och hur familjen påverkar oss över generationer och jämlikhet. Föreläsningen innehåller även interaktiva övningar.

• Arrangör: Regnsbågsalliansen rf i samarbete med Folkhälsans förbund rf

• För vem: vårdnadshavare, professionella och andra intresserade

Tillgänglighet

Kvartersklubben finns i första våningen och det finns rullstolsramp. Dörrarna är halvautomatiska med assisterande dörrpump. Inomhus hindersfritt, tillgänglig toalett och hörselslinga i salen. Maximiantal 64 personer.

Föreläsningen ordnas på svenska. Ingen förhandsanmälan behövs.

19:00-19:30 FSI: Är idrotten HBTQIA+ vänlig? -föreläsning

Föreläsning av Tarja Krum, Hållbarhetschef på Finlands Svenska Idrott.

Plats: Kvartersklubben (adress: Reuterska huset, Henriksgatan 9, 20500 Åbo).

Idrottens strukturer är känt för att vara exkluderande för de grupper som avviker sig från snäva normer. Under detta pass tas idrottens strukturer upp och fakta om hur hbtqi-communityn upplever idrotten. Dessutom presenteras den nya pågående forskningen om kvinnor innanför och utanför hbtqia-gruppen och deras upplevelse av idrott: varför utövar hbtqia+ kvinnor idrott eller vilka hinder finns det som gör att hbtqia+ kvinnor inte utövar idrott?

• Arrangör: FSI (Finlands svenska idrott) i samarbete med Folkhälsan och Regnbågsalliansen

• För vem: idrottsföreningar, professionella och andra intresserade

Tillgänglighet

Kvartersklubben finns i första våningen och det finns rullstolsramp. Dörrarna är halvautomatiska med assisterande dörrpump. Inomhus hindersfritt, tillgänglig toalett och hörselslinga i salen. Maximiantal 64 personer.

Föreläsningen ordnas på svenska. Ingen förhandsanmälan behövs.

19:00-20:30 Dirty River Rollerderby: öppet hus

Kom och testa Rollerderby och åk rullskridskor med oss!

Vad: Rollerderby öppet hus för rullskridskoåkande!
När: Torsdag 24.8 19:00-20:30 och på torsdag 31.8 19:00-20:30
Var: Ilpois bollhall, Laukkällsgatan 15 Åbo
Pris: Gratis
Anmälningsblankett: https://forms.gle/bVdiVrZ85gye5i5N7 (enbart tillgänglig på finska och engelska)

Dirty River Roller Derby söker efter nya rullskridskoåkare, domare och helt alldagliga rullskridskoåkare – inte ”proffsåkare”. Dessa evenemang är gratis och öppna för alla. Man krävs vara 16 år för att kunna delta. Man får testa rullskridskor och annan utstyrsel utan att behöva ha någon erfarenhet av sporten från förut. Alla är välkomna! Klä dig i bekväma sportkläder och ta med en vattenflaska.

Nästa nybörjarträning kör igång i slutet av September! Frågor? Bara att ställa dem till vår nybörjaravdelning som nås med beginners(at)dirtyriverrollerderby.com – på engelska!

Tillgänglighet

I DRRD:s evenemang följs en tryggare omgivnings policy där vi inte accepterar racism, sexism, homofobi, transfobi, ableism, eller annars diskriminerande beteende. Under våra evenemang måste man respektera allas rätt till själv-identifiering. Man bör inte anta någons kön, sexualitet eller hälsotillstånd. Om du upplever något problematiskt kan du låta vilkensomhelst av våra medlemmar veta eller kontaka oss efteråt på conflictmanagement(at)dirtyriverrollerderby.com eller använda vårat anonyma kontaktformulär (enbart tillgänglig på finska och engelska).

Vi ber er att ta luktkänsliga i beaktan och unsvika att använda starka dofter.

Vårt evenemang äger rum i Ilpois bollhall som inte har en tillgänglig ingång. Det är möjligt att nå entrédörrarna med bil och det finns parkeringsplatser på 20 meters avstånd från dörrarna. Det finns inte handikappsparkering men är möjligt att reservera två platser på för hand om behov finns. Ett 5 meters område med jämna stenplattor leder upp till entrédörrarna på en sluttande 5 graders vinkel. Det finns även en 30 mm metallport framför dörrarna. Dörrarna är inte automatiska och är stora och tunga men vi kommer vara vid dörrna när evenemanget börjar. Ifall ni anländer till evenemanget senare finns även dörrklocka vid huvudingången på en höjd av 120cm.

Evenemanget kommer äga rum i salen som har trägolv och är belägen 10 m till höger från lobbyn när man kommer in.

Det finns köns-neutrala tillgänglig toalett i lobbyn.

Ledarhundar är tillåtna på området.

Ifall du skulle vilja veta mer om tillgänglighet, kontakta oss på beginners(at)dirtyriverrollerderby.com

25.8.2023

17:00-19:30 Suhdetuokio (förhållande vips): Känslor i förhållanden

Att identifiera och tala om känslor är ofta en nyckel för att känna sig själv samt en nyckel för närhet med andra människor. Välkommen till Suhdetuokio (förhållande vipsen), där du tillsammans med din viktiga person får stanna av vid gränsen av ert förhållande och era känslor!

I förhållande vipsen bekantar vi oss med våra egna behov, förhoppningar och reaktioner som anknyter till känslor. Insikter delar vi tillsammans med vår egna viktiga person så att ni kan lära känna varandra bättre. Vipsen består av handledarnas underlag och uppgifter, som utförs genom att fundera för sig själv samt genom att diskutera med en vän/partner(s). Egna och förhållandets angelägenheter diskuteras inte med andra deltagare.

Vipsen är riktad till myndiga regnbågsmänniskor (de som hör till till köns- och sexuella minoriteter) samt till deras vänner, partners och andra viktiga personer. Vipsen är utan kostnad och på finska.

Obs! Anmälan gäller för evenemanget! Mera information och anmälan här (infon och anmälningsblanketten är enbart tillgängliga på finska).

Evenemanget arrangeras i Åbo stadsbiblioteks utrymme, Mötesrummet. Adressen är Slottsgatan 2. Tillgång till stadsbiblioteket och Mötesrummet är hinderfritt med rullstol. Rullstolsramp. Automatisk dörr (knapp). Invaparkering. Inva-wc. Hiss.

Mera information fås av bibliotekets personal
tel. (02) 262 0624.

26.8.2023

12:00 Åbo Pride marschen

Start från Gamla Stortorget kl. 12. Vi börjar samlas vid Gamla Stortorget kl. 11.

13:00-16:00 Åbo Pride parkfest

Plats: Puolalaparken

21:00-04:00 Kvällsfest vid Skärgårdsbaren

Biljetter till kvällsfesten säljs vid Skärgårdsbarens dörr. Biljettförsäljningen börjar kl. 20:30.

Kostnad: 7-20€ (betala enligt eget samvete). Inkluderar garderobskostnad på 2€
Åldersgräns: 18

Artister:
Christopher Grevener (klo 21:30)
Thelise (klo 01:00)

Vi ses där!

Kvällsfestens tillgänglighetsinformation:

Plats: Skärgårdsbaren befinner sig vid adressen Auragatan 14, på backen upp till Åbos Konstmuseum.
Inträde: På höger sida i bakändan av ytterdörrens korridor finns en hinderfri ingång till krogens club-avdelning.

Club-avdelningen: I baksidan av krogen finns ett område för uppträdanden såväl som en andra serveringspunkt. Vid det högre hörnet av utrymmet konstrueras en ramp längs väggen som är ca 200cm lång, och som reser sig ca 30 cm när den svänger 90 grader på väg upp till höger i en L-form. På uppgång är rampens bredd ca 100cm, och den översta delen är ca 90cm.

I krogen finns flera under 1cm långa golvlister avfasade på båda sidor.

Sanitetsutrymmen: Barens vessor är unisex-vessor. Ett hinderfritt WC finns vid club-avdelningen, efter biljettförsäljningen, innanför backstagen för artister på den motsatta sidan av VIP-loungen. Användningen av det hinderfria WC:t är utan kostnad. Backstagens dörr öppnas från vänster sida (gångjärnen på den högra) och dörröppningen är 86cm bred. WC:ns dörr som befinner sig vid väggen på rummets motsatta sida är 90cm bred. Brevid toalettstolen är ett stöd av träd för höger hand, och vänster sida är utan stöd.

Under evenemanget följer vi principerna för ett tryggare utrymme.

Mera tillgänglighetsinformation (saaristobaari[at]gmail.com).

27.8.2023

12:00 Regnbågsmässa i Åbo domkyrka

Tvåspråkig regnbågsmässa i Åbo domkyrka. Medverkande bland andra: Mia Pusa (liturgi), Mia Bäck (saarnaaja), Marjo Danielsson & Nicholas Söderlund (kanttorit).

Tillgänglighetsinformation: Åbo domkyrka är tillgänglig. Tillgänlig ingång på kyrkans norra sida.

Tips på andra händelser (observera brister i platsernas tillgänglighet!)

 • 23.8. 15:00-19:30 MLL: Pysselverkstad
  • Tillsammans pysslar vi skyltar och regnbågspyssel inför Åbo Pride i familjehuset Heideken. Ifall vädret tillåter är vi naturligtvis utomhos på familjehusets gård. Om det råkar vara regn eller om det är kallt så är vi inomhus.
  • De 35 första deltagarna ryms med. Som vanligt är det absolut även möjligt att anmäla sitt barn till deltagare. Du kan komma med och pyssla för hela tiden eller för en del av tiden. Evenemanget är kostnadsfritt för deltagare och det finns ingen åldersgräns.
  • Anmäl dig här (anmälningsblanketten är enbart tillgänglig på finska och engelska)!
  • Gårdsevenemanget är hinderfritt. Inomhus finns en hiss.
 • 25.8. TAFF (Turku Animated Film Festival): Utomhusshow för den animerade dokumentären Flee
  • Fri tillgång
  • Arrangör: Turku Animated Film Festival
  • Språk: danska, tekstad till engelska
  • Filmens åldersgräns: 15
  • Bokcaféet, Gamla Stortorget 3
 • 25.8. 18:00-01:00 Åbo Gummedals Skördeparty
  • Kvarterskrog Kerttu, Västerlånggatan 35
 • 25.8. 17:00-20:00 Sober Priday – Dance & Craft -workshop
  • Dans- och hantverks -verkstad, vars mål är att erbjuda något kreativt och rusmedelsfritt att göra under Åbo Pride -veckoslutet. Evenemanget är i Dansstudion Flama vid adressen Fredsgatan 14, kl. 17:00-20:00.
  • I verkstaden gör vi makraame-örhängen, vi dansar lätt koreografi i takt med Todrick Halls låtar, vi njuter av regnbågiga minikoppkakor (v,l,g) och avslappnat samvaro. Kostnaden för hela verkstaden är 25 euro som betalas på plats.
  • Evenemanget är riktat till unga och vuxna. Språk: finska/engelska.
  • Läs mera och anmäl dig: https://www.facebook.com/events/824765789158343
  • Utrymmet för vårt dansevenemang är tyvärr inte hinderfritt, utrymmet är enbart tillgängligt via trappor.

Rulla till toppen